Dit is niet een blog over papegaaien, waarbij alles zo goed gaat, ze zo lief, mooi, slim e.d. zijn. Die websites zijn er al genoeg. Nee, dit wordt de realiteit over het houden van een mannelijke blauwvoorhoofd amazone, de zogenaamde pittige amazonesoort, die extreem agressief kan zijn. Ik start dit blog op het moment dat ik het eigenlijk allemaal niet meer weet, en mijn zoektocht begint naar een oplossing.
Blauwvoorhoofdamazone
zondag 24 februari 2013
De Roomba
woensdag 20 februari 2013
Aandacht en verveling
Ik ben er nu wel achter dat verveling en het missen van aandacht een combinatie is die tot problemen leidt. Zodra deze combinatie er niet is, dan gaat het goed. Een half uurtje wandelen lost veel op, maar niet alles natturlijk. Dus het is beter te kiezen voor een dagje thuisblijven (waardoor de papegaaien afleiding hebben) als kiezen voor een half uurtje wandelen buiten en vervolgens ze weer alleen laten. Verder doet een spelletje wonderen, maar ook kranten scheuren en takken knippen.
Ik moet me meer bewust zijn van de tijd die ik met hen doorbreng. Het is niet zo dat je continu met de vogels bezig moet zijn, maar het feit dat ze uit hun kooi kunnen, ik rond loop, is al voldoende om leukere huisgenootjes te zijn.
dinsdag 19 februari 2013
daglichtlamp update
maandag 18 februari 2013
Hartedief
zaterdag 16 februari 2013
verlaat Valentijnsnoepje
vrijdag 15 februari 2013
Papegaaiengevecht
donderdag 14 februari 2013
zondag 10 februari 2013
stout

vrijdag 8 februari 2013
ziek
woensdag 6 februari 2013
gezelligheid alom
Opstappen en terug in de kooi, levert mij een bloedende hand op, want ze knijpt zodanig in mij vel, dat dit kapot gaat. Ze hangt bijna scheef aan mijn hand geklemd. Ik merk dat ik geirriteerd raak. Hou op, knijp me niet en jank niet zo! Please!
Is dit aangeleerd gedrag, is ze ergens bang voor, er gebeurt niks engs als ik iets uit de kast ga pakken. Geen enge geluiden, flitsen of schaduwen, niets. Wat is er aan de hand. Of speelt ze angst?.......
Ik zet haar op de speelboom, waar ze ook weer erbarmelijk gaat zitten janken. Uiteindelijk concludeer ik dat ik niet veel goeds meer voor haar kan betekenen, dus dan maar vervroegd slapen.
Gezellige avond!
zondag 3 februari 2013
enthousiast ontvangen
zaterdag 2 februari 2013
Boze Grijze Roodstaart
Een veel voorkomende oorzaak van woede bij papegaaien is wanneer je hen voor langere tijd verlaat. Ik heb er al eerder een blog over gemaakt. Zie blog.
Ik heb eens wat onderzoek gedaan. Allereerst wordt steeds benadrukt dat de boosheid ook kan worden voorkomen door bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen voor te bereiden en te introduceren. Dus door te vertellen waar je mee bezig bent, hoelang je weg blijft (en bij dit onderdeeltje heb ik al succes), door te vertellen dat je op vakantie gaat en wie er komt oppassen of iets dergelijks. Vogels houden niet van verrassingen, vooral die hun leven zeer sterk beïnvloeden. Nieuwe mensen introduceren, verplaatsen van meubelen, kerstboom plaatsen en weer weghalen, er talloze dingen op te noemen waar vogels niet van gediend zijn. Een avondje uit bijvoorbeeld, als zij al een hele dag alleen hebben gezeten, is funest voor de relatie tussen mens en dier.
Hoe gaan we te werk:
Bij het verlaten van de kamer aankondigen dat je zo weer terug bent (zekerheid verschaffen) . En het dan ook doen (betrouwbaar zijn).
Verplaatsen van meubels één of twee per keer. Ook de vogel hierbij betrekken. Ja, papegaaien hebben is niet een hobby maar een way of life. Na een paar dagen verplaats je er wat meer.
Als je op vakantie gaat, vertel je je vogel dat je gaat. Vertel wie voor hem gaat zorgen, verzeker hem van het feit dat je van hem houdt, dan je hem mist, hoelang je weg blijft (zeg niet "ik ben zo terug").
Als dit laatste even succesvol is als het eerste, dan geloof ik er echt in.
Rest mij nog dat als de vogel eenmaal boos is, het misschien helpt om je excuses te maken? Hopelijk vergeeft hij je gedrag na een paar dagen.