

Dit is niet een blog over papegaaien, waarbij alles zo goed gaat, ze zo lief, mooi, slim e.d. zijn. Die websites zijn er al genoeg. Nee, dit wordt de realiteit over het houden van een mannelijke blauwvoorhoofd amazone, de zogenaamde pittige amazonesoort, die extreem agressief kan zijn. Ik start dit blog op het moment dat ik het eigenlijk allemaal niet meer weet, en mijn zoektocht begint naar een oplossing.
Ik heb een hele tijd niet meer geblogd, puur omdat ik niks te melden had. Alles loopt hier naar genoegen. Maar het is zo'n feest om te genieten van "de normale" papegaaien, dat wil ik ook delen. Ik ga weer regelmatig bloggen.
De afgelopen weken is het erg mooi weer geweest, waarbij de temperaturen ook in huis vaak hoog opliepen. En nog is het hier 28º. Ik heb de vogels vaak. besproeid met een fijne nevel. Wat schetst nu mijn verbazing. Er zijn veel minder, haast geen pluisveertjes. Je weet wel, bij grijze roodstaarten, die dagelijkse pluizen die overal heen dwarrelen als de vogels fladderen. Maar nu valt het me op, als je vaker sproeit, dat er geen pluimpjes meer zijn, maar nu vind ik allemaal mooie knoopjes, klaar voor de stofzuiger. Prima zo. Als de grijze roodstaart zijn veren doet, dan frommelt hij die pluisjes om tot propjes, omdat zijn verenpak minder droog is.
Vanavond is Max weer voor het eerst sinds een jaar, los buiten. Hij is gekortwiekt, en nu is het zover. Hij geniet, ondanks dat het nog 29° is. Te warm en te zonnig voor een amazonepapegaai. We zijn onder de bomen gebleven.
De papegaaien genieten van een kers met pit en al. Een poot kleurt rood, omdat ze hem in de poot vasthouden, terwijl het sap over hun pootjes loopt.
Ik heb een weekje vakantie, maar heb ook hele drukke plannen. Dit betekent aandacht goed verdelen tussen papegaaien en activiteiten. Vooral moet ik er om denken niet te gaan staren, niet alles om de vogels te laten draaien enzovoort. Ik moet gewoon leven, en mijn papegaaien leven mijn leven mee. Ze worden overal bij betrokken, maar niet als eerste, belangrijkste.
Dit is mijn geheugensteuntje. Nu gaan we genieten van het mooie weer. Eerst is Noa mee geweest naar het park. Mensen wilden foto's van haar maken. Leuk he? Toen was het Max' beurt, maar hij zat niet goed in zijn vel. Ik had het reiskooitje in de kamer gezet, mogelijk raakte hij daar toch wat hyper van. We hebben de wandeling maar uitgesteld.
Vandaag lukte dat gelukkig wel. Hij zat rustig op zijn kooi, stapte op en liet zich in de reiskooi zetten. De wandeling kon beginnen. Onderweg speelde steeds maar door mijn hoofd dat Max weer bijna als vanouds is. Een pittige, maar ook lieve vogel. Ergens op een Amerikaanse website heb ik iets gelezen over amazonepapegaaien en 10-jarige leeftijd. Er was daar iets mee!
Al mijmerend genoot ik van de wandeling. Als ik straks thuis ben, ga ik Max kortwieken! Hij is rustig en ik kan het niet meer uitstellen. Nu durf ik het! En het is goed gegaan, geen beet, geen geschreeuw, hooguit wat verontwaardiging.
Zo 's avonds heerlijk nog buiten, zie ik heel veel soorten vogels langs vliegen. Als je er op let, zijn er hier veel soorten.
Meeuwen zowiezo, maar die zijn overal. Duiven, spreeuwen, veel vlaamse gaaien, blauwe reigers, eenden, ganzen. In de verte hoor ik een pauw waarschijnlijk van de kinderboerderij. Zwaluwen zijn er ook veel, en kraaien. En dan, en daar wil ik natuurlijk naar toe, de toenemende zwerm halsband parkieten. Rond negen uur in de avond groeperen en hergroeperen zij zich luidkeels. De lokale vogels maken veel minder geluid. Maar die parkieten schreeuwen wat af. Ze proberen elkaar te bereiken en als er een paar afdrijven, dan schreeuwt de hele groep. Zo zal dat met papegaaien natuurlijk ook gaan. Grote zwermen op zoek naar eten. Allemaal bij elkaar blijven, laten weten waar je bent. Ik heb een link van filmpje er bij gedaan van de zwerm parkieten in en rond het Zuiderpark, maar volgens mij zitten ze door heel Rotterdam e.o.
https://www.youtube.com/watch?v=5YepscqLPj4&feature=youtube_gdata_player
Nu ging het fout, en niet zo'n beetje ook. Eerst 's morgens al. Ik stond met het zweet op het voorhoofd. Eten en drinken uit te delen. Veel geschreeuw. Maar toen, na een vreselijke dag op het werk, word ik ontvangen door een soort brandweersirene van 1 1/2. uur, onafgebroken. Ik kan niet meer. Hier kunnen geen oordoppen tegenop. Het enige wat ik wil is rust, rust en nog eens rust. zodra ik me bewust ben wat er aan de hand is, gaat het iets beter. Eigenlijk zijn papegaaien heksen, die je om kunnen toveren in ellendige wezens. hellup, stil, hellup. Quiet, silance, enfin snavel houden dus. Ik weet niet welke taal Venezuela amazone verstaan, maar iets minder geluid komt ook aan. this is it!
Het is zo rustig hier met vier papegaaien. Iedere avond vraag ik me weer af wanneer barst het los? Het gebeurt gewoonweg niet. Tuurlijk, ze hebben hun momentjes, maar dat is niets in vergelijking met voorheen. Zouden papegaaien dan werkelijk toch zo gevoelig zijn voor de stemming en de stress van hun baasjes? Ik kan het bijna niet geloven, nog niet althans. Ik geloof ook niet dat ik zonder stress ben. Ieder mens heeft wel even last van spanning. Ik doe een testje. Het ultieme stressmoment voor mij is als ik weer eens mijn inlogcodes kwijt ben. Ik loop dan rood aan, zoek wanhopig naar mijn boekje, maar er gebeurt op papegaaiengebied niks bijzonders. De een strijkt zijn veren, de ander pikt een brokje. Maar dan, als er even later sprake is van echte stress bij mij: wachtwoord is niet goed. Wel dan raak ik blijkbaar echt gestrest en nemen de vogels dat meteen over. Schreeuwend en bijna jankend volgen ze mij gehannes met allerlei geheime plekjes waar ik wachtwoorden noteer. Ik moet voor hen in ieder geval wel echt stress hebben, geen nep. Leerzaam onderzoekje. Mijn oplossing voor dit moment: dit soort klusjes doen als de vogels slapen.
Noa heeft mij vandaag nogal laten schrikken. Ik was in de gang bezig en plotseling ging de rookmelder af. Als dat gebeurt, dat vreselijke, doordringende signaal, dan slaan bij mij bijna alle stoppen door. Verbaasd stond ik even later bij de rookmelder, geen geluid, geen signaal. Vijf seconde later weer het geluid. Max zat verschrikt op zijn standaard, Noa genoot van mijn reactie: zij had het geluid nagebootst van de rookmelder. Tjoeh....
Vandaag tref ik zoveel mogelijk voorbereidingen op de komst van de logees: een grijze roodstaart en een Venezuela amazone. Jaarlijks komen die twee voor een vakantieperiode van drie weken bij ons logeren. Om het voor mijn eigen papegaaien zo rustig mogelijk te laten verlopen, begin ik al een week van tevoren met het verplaatsen van de kooien. De kooien moeten elk ongeveer een meter verschuiven, maar toch, je kan het maar eng vinden. Stopcontacten afgedicht, snoeren weggewerkt, enzovoort.
Het is ook fijn om alles gelijk goed schoon te maken, want straks heb ik het druk genoeg met vier papegaaien in huis. Het valt mij op dat ik rustig de klimboom kan schoonmaken ookal zit Max er bovenop. Hij observeert mijn bewegingen maar is niet agressief. Vorig jaar rond deze tijd was dit echt onmogelijk en liep ik met een grote boog om hem heen. Volgens de theorie van de hondenfluisteraar (ik weet het, een papegaai is geen hond) moet je door je gedrag en houding geen angst of zenuwachtigheid uitstralen. Ik pas dit steeds toe en toenemend zelfbewuster. Het werkt. Ik weet niet of dit het enige is, daar kom ik waarschijnlijk nooit achter, maar het heeft mij wel geholpen.
Ik kom gestressd thuis, maar realiseer me niet dat Noa heel de dag bang is geweest voor de aanblik van haar nieuwe zitstok. Max maakt daar meteen gebruik door als een haan, ook over Noa's kooi te wandelen. Alles loopt uit de hand. Rust, rust, rust is nu belangrijk. Maar waar haal ik dat vandaan? Ondanks alle ellende na een dag stress op mijn werk, heb ik toch geprobeerd de situatie weer rustig te krijgen. Ik heb de klimboom weggehaald, zodat Max niet kon doen wat hij wilde. Hij trok zich terug op zijn eigen kooi. Na enige tijd is de situatie veranderd. Ik weet niet of dit zowiezo was gebeurd, maar het is wel een leermoment voor mij. Ik heb ook de nieuwe zitstok verwijderd, dat moet anders.
Wat nu weer? Noa jaagt Max steeds weg, waarna er soms een heuse vechtpartij met veel geschreeuw ontstaat. Meestal besteed ik er niet te veel aandacht aan. Het valt me op dat Noa best een pittig tantetje is. Ze heeft minder last van haar pootjes nu ze voldoende vitamine D door middel van de daglichtlamp, krijgt. Ze wil vaker spelen, klimmen en ook ergens in bijten. steeds vaker probeert ze ook over de grond allerlei avontuur te zoeken. We spelen vaak met de bal, of gaan naar buiten. Max wil dan rustig even slapen.
Maar wat moet ik met dat vechten aan? Moet ik wel ingrijpen, of juist niet.
Max gaat vrij vaak op de vlucht voor Noa. Zij plaagt hem, wil op hetzelfde plekje zitten, bijt hem soms. af en toe gaat Max op de wieken en omdat hij al lange tijd niet meer gewiekt is, komt hij verder dan hij had verwacht. Verbaasd kijkt hij rond, zoekt zijn kooi en zet het op een lopen. Vandaag heb ik hem op laten stappen vanaf de grond en hem daarna op zijn kooi gezet. Dat was lang geleden dat dit gebeurde.
Er is wat veranderd bij ons. Er is rust, ook op drukke dagen. Er is nauwelijks meer geschreeuw en gebijt. Max is onderdadig aan Noa en minder vijandig naar mij.